Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z penne"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Makaron (typu penne) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do całkowitego osączenia i przestudzenia.
Cukinię umyj pod bieżącą wodą, osusz, odetnij końcówki, pozostaw ze skórką. Przekrój warzywo wzdłuż na pół, pokrój w półplasterki. Kiełbasę pokrój w plasterki.
Oregano opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, otrzyj listki z łodyżek. Mleko wlej do większej miseczki, wbij do niej jajka. Całość rozmieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, otartym oregano oraz startą gałką muszkatołową.
Na patelni z odczepianą rączką rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć kiełbasę, przesmaż na złoty kolor. Dodaj cukinię, chwilę smaż razem. Na koniec wsyp ugotowany makaron.
Całość wymieszaj, smaż razem jeszcze około 3 minuty. Po tym czasie na patelni zalej masą jajeczną z mlekiem. Poczekaj, aż jajka lekko się zetną. Odczep rączkę od patelni.
Wstaw patelnię do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekaj około 20 minut.Źródło: Świat kobiety