Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z purée, mięsa i kiszonej kapusty

Zapiekanka z purée, mięsa i kiszonej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Zapiekanka z purée, mięsa i kiszonej kapusty"

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 850 g kiszonej kapusty
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • jabłko
  • cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 150 g śmietany
  • 1–2 łyżki średnio ostrej musztardy
  • olej
  • pieprz, kminek, sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przepuszczamy przez praskę, dodajemy mleko, masło, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy na gładkie purée.

  2. Kiszoną kapustę kroimy, dodajemy pieprz, kminek, sól i podsmażamy na oleju, żeby zmiękła.

  3. Obraną cebulę w miarę drobno siekamy. Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Mięso i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, mięso i jabłka. Podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, musztardę, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy kilka minut.

  4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na spodzie, przy ściankach, wyciskamy dookoła z rękawa cukierniczego porcje purée. Na środek wykładamy kapustę, a na nią mięso z jabłkami, cebulą i papryką. Pieczemy ok. 15 minut w 200oC.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń