Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Zapiekanka ze szpinakiem"

Składniki

  • 40 dag makaronu lasagne
  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 40 dag fety
  • 20 dag mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szkl. mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmroź, odciśnij. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj szpinak, smaż dalej, aż odparuje większość płynu. Zdejmij z patelni, wymieszaj z pokruszoną fetą. Przypraw solą i pieprzem.

  2. W garnku stop masło, oprósz mąką i zasmaż. Do zasmażki wlej mleko i gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go gałką, solą i pieprzem. Na spodzie żaroodpornej formy rozsmaruj trochę sosu. Połóż kilka płatów lasagne, polej je odrobiną sosu i przykryj porcją masy szpinakowej z fetą. W ten sposób ułóż pozostałe warstwy, aż do wyczerpania składników. Wierzch polej beszamelem i obłóż plasterkami mozzarelli. Piecz ok. 45 minut w temp. 180°C.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń