Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka ziemniaczana z fasolą i mięsem"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Składniki
Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, zalej posolonym wrzątkiem i gotuj 25 min. Przestudź je, obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Pieczone mięso pokrój w kostkę, a kiełbasę – w plasterki. Fasolę przesyp na sitko, opłucz zimną wodą i pozostaw, by ociekła. Liście jarmużu umyj, wytnij twarde środki, resztę grubo posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso oraz kiełbasę i smaż, aż się zarumienią. Wtedy dołóż jarmuż, oprósz wszystko solą i pieprzem. Smaż kilka minut. Dodaj pomidory oraz osączoną fasolę. Przypraw rozmarynem, majerankiem oraz cukrem.
Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków. Posmaruj je oliwą, posyp papryką i pieprzem. Piecz 30 min w 180 st.Źródło: Tina