Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekany makaron"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12186
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1368
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12890
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4863
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12186
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1368
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12890
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4863
Składniki
Oczyść starannie cebule, czosnek, marchewkę oraz łodygi selera naciowego. Przygotowane warzywa drobno posiekaj. Boczek oraz szynkę pokrój w kosteczkę.
W rondlu rozgrzej olej. Wrzuć warzywa. Smaż, mieszając, 3-5 minut. Po tym czasie dodaj boczek. Smaż kolejne 3 minuty. Wrzuć szynkę, a po chwili mieloną wołowinę. Smaż, mieszając, na złoty kolor.
Pomidory z puszki (bez skórki) lekko rozdrobnij. Dodaj do mięsa razem z 200 ml wody. Duś powoli pod przykryciem około 30 minut. Dopraw powstały sos solą, pieprzem oraz listkami bazylii.
Makaron ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z przygotowanym sosem mięsno-warzywnym. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż plasterkami mozzarelli. Zapiekaj w temp. 180 st. na złoty kolor.
Czas ok. 70 min; porcja – 430 kcal, cena 4,90 zł.Źródło: Świat kobiety