Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekany makaron"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 324
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 843
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 324
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 843
Składniki
Oczyść starannie cebule, czosnek, marchewkę oraz łodygi selera naciowego. Przygotowane warzywa drobno posiekaj. Boczek oraz szynkę pokrój w kosteczkę.
W rondlu rozgrzej olej. Wrzuć warzywa. Smaż, mieszając, 3-5 minut. Po tym czasie dodaj boczek. Smaż kolejne 3 minuty. Wrzuć szynkę, a po chwili mieloną wołowinę. Smaż, mieszając, na złoty kolor.
Pomidory z puszki (bez skórki) lekko rozdrobnij. Dodaj do mięsa razem z 200 ml wody. Duś powoli pod przykryciem około 30 minut. Dopraw powstały sos solą, pieprzem oraz listkami bazylii.
Makaron ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z przygotowanym sosem mięsno-warzywnym. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż plasterkami mozzarelli. Zapiekaj w temp. 180 st. na złoty kolor.
Czas ok. 70 min; porcja – 430 kcal, cena 4,90 zł.Źródło: Świat kobiety