Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany makaron

Zapiekany makaron

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28007

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Zapiekany makaron"

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • po 5 dag boczku i szynki
  • 3 łyżki oleju
  • po 20 dag mielonej wołowiny i mozzarelli 310 dag pomidorów z puszki
  • 30 dag makaronu
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyść starannie cebule, czosnek, marchewkę oraz łodygi selera naciowego. Przygotowane warzywa drobno posiekaj. Boczek oraz szynkę pokrój w kosteczkę.

  2. W rondlu rozgrzej olej. Wrzuć warzywa. Smaż, mieszając, 3-5 minut. Po tym czasie dodaj boczek. Smaż kolejne 3 minuty. Wrzuć szynkę, a po chwili mieloną wołowinę. Smaż, mieszając, na złoty kolor.

  3. Pomidory z puszki (bez skórki) lekko rozdrobnij. Dodaj do mięsa razem z 200 ml wody. Duś powoli pod przykryciem około 30 minut. Dopraw powstały sos solą, pieprzem oraz listkami bazylii.

  4. Makaron ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z przygotowanym sosem mięsno-warzywnym. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż plasterkami mozzarelli. Zapiekaj w temp. 180 st. na złoty kolor.

  5. Czas ok. 70 min; porcja – 430 kcal, cena 4,90 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń