Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeberka. Duet miodowo-pomidorowy"
Przepis dnia
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 1670
Doskonała baza do tortów i ciast z kremami. Biszkopt jest wilgotny, nie trzeb...
Odsłon: 91
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 1670
Doskonała baza do tortów i ciast z kremami. Biszkopt jest wilgotny, nie trzeb...
Odsłon: 91
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 130
Składniki
Umyte żeberka pokrój i włóż do zimnej wody. Dodaj liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i jedną łyżkę soli. Zagotuj, przykryj i gotuj ok. 20 minut. Wyjmij mięso z wywaru, wystudź.
Zrób marynatę: obrane cebule posiekaj, zeszklij na oleju, wystudź. W dużej misce wymieszaj 3 łyżki miodu, keczup, cebulę i przyprawy mielone oraz sól do smaku. Do marynaty włóż żeberka i wymieszaj. Schowaj do lodówki na 1 godz. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Mięso ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz, aż się zarumieni (ok. 1,5 godz.).
Marchewki dokładnie umyj. Delikatnie je oskrob, odetnij nać, pozostawiając 2 cm końców. Marchwki zalej posoloną wodą i gotuj 15 min. Na patelni, najlepiej grillowej, rozgrzej masło. Włóż marchewki. Smaż je kilka minut. Oprósz solą i pieprzem, polej resztą miodu i smaż jeszcze 2 min. Przewracaj je, by skarmelizowały się ze wszystkich stron. Gorące ułóż obok upieczonych żeberek.Źródło: Tina