Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeberka. Duet miodowo-pomidorowy"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 121
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 121
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Składniki
Umyte żeberka pokrój i włóż do zimnej wody. Dodaj liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i jedną łyżkę soli. Zagotuj, przykryj i gotuj ok. 20 minut. Wyjmij mięso z wywaru, wystudź.
Zrób marynatę: obrane cebule posiekaj, zeszklij na oleju, wystudź. W dużej misce wymieszaj 3 łyżki miodu, keczup, cebulę i przyprawy mielone oraz sól do smaku. Do marynaty włóż żeberka i wymieszaj. Schowaj do lodówki na 1 godz. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Mięso ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz, aż się zarumieni (ok. 1,5 godz.).
Marchewki dokładnie umyj. Delikatnie je oskrob, odetnij nać, pozostawiając 2 cm końców. Marchwki zalej posoloną wodą i gotuj 15 min. Na patelni, najlepiej grillowej, rozgrzej masło. Włóż marchewki. Smaż je kilka minut. Oprósz solą i pieprzem, polej resztą miodu i smaż jeszcze 2 min. Przewracaj je, by skarmelizowały się ze wszystkich stron. Gorące ułóż obok upieczonych żeberek.Źródło: Tina