Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeberka duszone z jabłkami"
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1100
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 834
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1208
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 273
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1100
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 834
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1208
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 273
Składniki
Żeberka pokrój na porcje, posyp przyprawą i odstaw na kilka godzin. Następnie posyp łyżką mąki, obsmaż na rumiano na smalcu. Przełóż je do garnka, a na patelnię wsyp resztę mąki i zrób złotą zasmażkę. Dodaj ok. 1/2 litra wody, zagotuj, wlej do żeberek.
Warzywa oczyść, pokrój w słupki, wsyp do garnka z żeberkami. Posyp przyprawami, duś na małym ogniu do miękkości mięsa. Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, miąższ pokrój na ósemki. Rozgrzej masło z miodem, dodaj żurawinę. Włóż jabłka, posyp majerankiem, duś kilka minut na wolnym ogniu. Pod koniec posyp miętą. Podawaj żeberka z jabłkami, a osobno sos.
Czas przygotowania 60 min, ilość porcji 5, cena za porcję 2,30 zł
<strong>Przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie