Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeberka duszone z jabłkami"
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19212
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13019
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1654
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232083
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19212
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13019
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1654
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232083
Składniki
Żeberka pokrój na porcje, posyp przyprawą i odstaw na kilka godzin. Następnie posyp łyżką mąki, obsmaż na rumiano na smalcu. Przełóż je do garnka, a na patelnię wsyp resztę mąki i zrób złotą zasmażkę. Dodaj ok. 1/2 litra wody, zagotuj, wlej do żeberek.
Warzywa oczyść, pokrój w słupki, wsyp do garnka z żeberkami. Posyp przyprawami, duś na małym ogniu do miękkości mięsa. Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, miąższ pokrój na ósemki. Rozgrzej masło z miodem, dodaj żurawinę. Włóż jabłka, posyp majerankiem, duś kilka minut na wolnym ogniu. Pod koniec posyp miętą. Podawaj żeberka z jabłkami, a osobno sos.
Czas przygotowania 60 min, ilość porcji 5, cena za porcję 2,30 zł
<strong>Przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie