Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Żeberka pieczone w słodkich malinach"
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 66
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 76
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 168
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 104
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 66
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 76
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 168
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 104
Składniki
80 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji 2,90 zł • Przepis na ok. 5 porcji
Naczynie do zapiekania smaruję olejem. Żeberka myję, usuwam błony, dzielę na małe kawałki (po 2-3 kostki). Następnie osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Cebulę obieram i kroję w piórka. Dno naczynia wykładam cebulą (2/3 z całości), na cebuli układam żeberka.
Mieszam keczup, dżem, sos worcester i sos sojowy, aż uzyskam gładki sos (można zmiksować). Tym sosem smaruję żeberka, wykładam na nie pozostałą cebulę.
Naczynie przykrywam (jeśli naczynie nie ma pokrywki, można je przykryć kawałkiem folii aluminiowej). Piekę w temp. w 180°C ok. godziny.
W takim sosie robię też żeberka na grillu. Obie wersje polecam! Elżbieta Połowniak ze Stalowej WoliŹródło: Kobieta i życie