Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żeberka po chińsku"
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 583
Tarta świąteczna to bogactwo smaków: kruchego spodu, miękkich wiśni, a także...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1300
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 583
Tarta świąteczna to bogactwo smaków: kruchego spodu, miękkich wiśni, a także...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1300
Składniki
Przygotuj sos do żeberek: w naczyniu dokładnie wymieszaj sos ostrygowy, sos sojowy, miód i wodę.
Żeberka posyp solą i pieprzem. Podsmaż w żeliwnym garnku o grubym dnie na oleju ryżowym, aby skórka zrobiła się chrupiąca. Usmażone żeberka przełóż do osobnej miski. Cebulę pokrój w kosteczkę, papryczkę chili i imbir – na plasterki. Trawę cytrynową lekko rozgnieć.
Piekarnik rozgrzej do 170oC. W garnku, w którym smażone były wcześniej żeberka, na tym samym tłuszczu lekko podsmaż cebulę i chili, trawę cytrynową oraz imbir. Dodaj sos, całość podgrzej, aż się zagotuje. Dołóż usmażone żeberka i całość w garnku przełóż do piekarnika (jeśli nie masz żeliwnego garnka, użyj naczynia żaroodpornego z przykryciem).
Piecz 75 min pod przykryciem, mieszając co pół godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze 30 min. Podaj np. z makaronem sojowym.
Do żeberek po chińsku znakomity jest też ryż z warzywami, kiełkami fasoli mung itp.Źródło: Świat kobiety