Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Żeberka w sosie z topionego sera"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11295
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9842
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11295
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9842
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Żeberka umyj, osusz i pokrój na kawałki tak, by każdy miał kostkę. Oprósz je z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim żeberka. Przełóż je do garnka, zalej gorącym bulinem. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij ją na tłuszczu ze smażenia żeberek. Wszystko przełóż do mięsa. Garnek przykryj, zmniejsz pod nim ogień i duś, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 min).
W tym czasie ziemniaki obierz, ugotuj w posolonej wodzie. Miękkie odcedź, dodaj masło i śmietanę, ubij tłuczkiem na aksamitne piure. Dodaj drobno posiekaną natkę oraz rozgniecione płatki chili. Piure wymieszaj i trzymaj w cieple.
Przygotuj winegret, mieszając ocet, oliwę, miód i obrany, przeciśnięty czosnek. Przypraw solą i pieprzem. Mieszankę sałat opłucz, osusz, skrop winegretem.
Miękkie żeberka wyjmij z garnka. Odlej 1,5 szkl. wywaru. Włóż pokrojony na kawałki serek. Mieszaj, aż się rozpuści i sos zgęstnieje. Dodaj żurawinę. Sosem polej żeberka, podaj z piure i sałatą.Źródło: Tina