Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Żeberka w sosie z topionego sera"
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 21
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 21
Składniki
Żeberka umyj, osusz i pokrój na kawałki tak, by każdy miał kostkę. Oprósz je z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim żeberka. Przełóż je do garnka, zalej gorącym bulinem. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij ją na tłuszczu ze smażenia żeberek. Wszystko przełóż do mięsa. Garnek przykryj, zmniejsz pod nim ogień i duś, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 min).
W tym czasie ziemniaki obierz, ugotuj w posolonej wodzie. Miękkie odcedź, dodaj masło i śmietanę, ubij tłuczkiem na aksamitne piure. Dodaj drobno posiekaną natkę oraz rozgniecione płatki chili. Piure wymieszaj i trzymaj w cieple.
Przygotuj winegret, mieszając ocet, oliwę, miód i obrany, przeciśnięty czosnek. Przypraw solą i pieprzem. Mieszankę sałat opłucz, osusz, skrop winegretem.
Miękkie żeberka wyjmij z garnka. Odlej 1,5 szkl. wywaru. Włóż pokrojony na kawałki serek. Mieszaj, aż się rozpuści i sos zgęstnieje. Dodaj żurawinę. Sosem polej żeberka, podaj z piure i sałatą.Źródło: Tina