Dania główne Przepis na:
zeberka z piekarnika jak z grilla

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6
Dodano: 13.05.2010
Odsłon: 4592
Składniki
- ZEBERKA, nie licze ale duzo
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
zeberka tne na kawalki przewaznie z jedna kostka lub dwiema, sole sola przyprawowa, sola czosnkowa i czym kto lubi. Wkladam do foliowego woreczka zeby polezaly z pare godz.
-
W duzym garku gotuje wode z zielem angielskim , pieprzem w ziarnkach i listkiem. Gdy woda zacznie wrzec wkladam zeberka ( to stara chinska metoda zeby sie pozbyc tluszczu ) . Zeberka gotuje az do prawie miekkosci. Rozgrzewam piekarnik do 350 stopni Farenhaita, nie wiem ile to C. ale 350 F to tu temperatura universalna.
-
Wyjmuje zeberka z wody i klade na plaska blaszke wylozona folia ( zeby potem jej nei zmywac ) Wkladam do piekarnika i pieke az sa miekkie i zaczna sie rumienic . Ok 1 godz, moze ,mniej.
-
Gdy sa prawie dobre smaruje je dokladnie pedzelkiem sosem BBQ ( w Polsce to chyba sos grillowy czy jakos tak ) Nie wczesniej bo te sosy maja w sobie cukier i sie zeberka spala ) Gdy zeberka sciuemnieja i wygladaja jak z grilla klade je na polmisku i podaje ale tak zeby goscie sie nie kapneli , ze to nie z grilla ;)
-
SMACZNEGO !!!!! aha ja jeszcze robie na grillu udka z kurczaka i kielbaski a zona salatke z kartofli i slatke grecka z pomidorow, ogorkow, sera feta i oliwek. Zapomnialem , robie jeszcze salatke z warzyw grillowanych ale moze jak kto chce to podam pozniej przepis
Komentarze do przepisu (0)