Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki sernikowe na spodzie z herbatników

Babeczki sernikowe na spodzie z herbatników

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 515

Dodano:

Odsłon: 37

Smaczny pomysł na "Babeczki sernikowe na spodzie z herbatników"

Składniki

  • 25 g masła
  • 150 g herbatników
  • olej do posmarowania formy
  • 200 g mielonego
  • tłustego twarogu
  • 75 g gotowego kremu cytrynowego
  • 250 g śmietany kremówki
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru 1 limonka
  • papier do pieczenia
  • folia aluminiowa
  • silikonowa forma na muffinki
  • prostokątne naczynie żaroodporne
  • szpryca cukiernicza z okrągłą końcówką
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babeczki sernikowe na spodzie z herbatników

Przygotowanie

  1. Masło roztop w rondelku. Herbatniki pokrusz (patrz zdjęcie poniżej). Okruszki wymieszaj z masłem. Tacę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż na nią masę ciasteczkową, dociśnij. Kubkiem lub wykrojnikiem do pierogów o średnicy ok. 8 cm wytnij z masy 6 spodów.

  2. Piekarnik rozgrzej do 150°C. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami do babeczek, a w środku posmaruj je lekko olejem. Formę ustaw w większym żaroodpornym naczyniu. Twaróg utrzyj z kremem cytrynowym. Ubij na sztywno 100 g śmietany kremówki i połącz ją z masą serową. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp 2 łyżki cukru. Pianę z białek porcjami dodawaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj. Masą wypełnij wgłębienia w formie.

  3. Do żaroodpornego naczynia wlej wrzątek, niech sięga 2/3 wysokości formy do muffinek. Piecz babeczki 20 minut w gorącej kąpieli wodnej. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki, studź ciastka 30 minut. Następnie wyjmij formę z kąpieli wodnej.

  4. Herbatnikowe spody ostrożnie zdejmij z tacy, ułóż na upieczonych babeczkach sernikowych. Lekko dociśnij. Formę z ciastkami przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę.

  5. Gotowe babeczki wyjmij z formy, ułóż na talerzu i jeszcze na 30 minut wstaw do lodówki. W tym czasie sparz limonkę, pokrój ją na 6 cząstek. Pozostałą śmietanę ubij, przełóż do szprycy z okrągłą końcówką. Na schłodzone babeczki sernikowe wyciśnij po porcji bitej śmietany. Udekoruj je cząstkami limonki.

    Źródło: Twój Styl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń