Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babeczki truskawkowe z musem"
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 3402
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 499
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 3402
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 499
Składniki
ok. 30 minut • Porcja ok. 240 kcal • Koszt porcji ok. 1,90 zł • Przepis na ok. 6 porcji
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i fixem do bitej śmietany.
Trzy umyte i osuszone truskawki drobno pokrój i dokładnie rozetrzyj z serkiem mascarpone. Truskawkowo-serową masę połącz z ubitą śmietaną.
Umyte i osuszone truskawki pokrój wzdłuż w dość cienkie plasterki. Wyłóż nimi na zakładkę całe wnętrze filiżanek. Napełnij je musem serowo-truskaw kowym. Delikatnie wyrównaj powierzchnię.
Z blatu biszkoptowego wytnij kółka o średnicy filiżanki. Do każdej włóż po biszkoptowym kółeczku, lekko dociskając. Filiżanki wstaw na kilka godzin do lodówki.
Schłodzony deser wyjmij na talerzyki, delikatnie okrajając obrzeże filiżanki i pukając w dno.
Można również przygotować lżejszy mus truskawkowy – bez bitej śmietany. Rozpuść w wodzie galaretkę truskawkową według przepisu. Wystudzoną, ale jeszcze płynną wlej do 25 dag serka mascarpone i miksuj do uzyskania jednolitej puszystej konsystencji. Możesz dodać drobno pokrojone truskawki i wymieszać. Odstaw do lodówki do stężenia.Źródło: Kobieta i życie