Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babeczki z jagodami"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 166
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15543
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 172
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 166
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15543
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 172
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać pokrojone na kawałeczki schłodzone masło. posiekać długim nożem. Dodać żółtka i śmietanę, szybko wyrobić rękami ciasto. Zawinąć w folię i schładzać w lodówce około 30 minut.
Foremki do babeczek natłuścić. Ciasto rozwałkować. Placek przenieść na wałku na ustawione obok siebie foremki. Dociskać wałkiem do brzegów foremek, odcinając porcje ciasta. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Przykryć pergaminem i suchymi ziarnami fasoli. Piec (200°C) na złoty kolor (10-12 minut).
Kremówkę ubić na sztywno z sokiem cytrynowym. Wymieszać z serkiem waniliowym, likierem i skórką z cytryny. Przygotowanym kremem napełnić ostudzone babeczki. Posypać umytymi i osuszonymi jagodami.
ok. 45 minut
<strong>Superrada</strong>
Nie masz czasu na robienie kruchego ciasta, wylep foremki gotowym ciastem francuskim. Pamiętaj, żeby je ponakłuwać widelcem, by nie napęczniało w piekarniku.Źródło: Twoje Imperium