Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babeczki z morelami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 93
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 561
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 93
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 561
Składniki
Płaty francuskiego ciasta ułóż jeden na drugim. Połóż je na stolnicy oprószonej mąką. Lekko rozwałkuj. Placek potnij na 12 kwadratów. Foremkę do muffinek posmaruj tłuszczem. Wgłębienia wylep kwadracikami ciasta.
Spody ponakłuwaj widelcem. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. Piecz ok. 10 minut. W tym czasie morele osącz, pokrój na duże kawałki. Z pomarańczy wyciśnij sok.
Owoce włóż do garnka. Zalej sokiem. Dodaj rdzeń wanilii oraz miód. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody, wlej do moreli, mieszając, gotuj dalej jeszcze minutę. Przestudź.
Do przygotowanych spo dów nałóż morelowe nadzienie. Ew. babeczki posyp posiekanymi migdałami zrumienionymi na patelni bez tłuszczu.Źródło: Tina