Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z morelami

Babeczki z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Babeczki z morelami"

Składniki

  • 1 op. francuskiego ciasta (ok. 50 dag)
  • 1 żółtko
  • 1 puszka moreli
  • 3 pomarańcze
  • rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • trochę mąki pszennej do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do posmarowania formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płaty francuskiego ciasta ułóż jeden na drugim. Połóż je na stolnicy oprószonej mąką. Lekko rozwałkuj. Placek potnij na 12 kwadratów. Foremkę do muffinek posmaruj tłuszczem. Wgłębienia wylep kwadracikami ciasta.

  2. Spody ponakłuwaj widelcem. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. Piecz ok. 10 minut. W tym czasie morele osącz, pokrój na duże kawałki. Z pomarańczy wyciśnij sok.

  3. Owoce włóż do garnka. Zalej sokiem. Dodaj rdzeń wanilii oraz miód. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody, wlej do moreli, mieszając, gotuj dalej jeszcze minutę. Przestudź.

  4. Do przygotowanych spo dów nałóż morelowe nadzienie. Ew. babeczki posyp posiekanymi migdałami zrumienionymi na patelni bez tłuszczu.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń