Do góry

Desery Przepis na:

Babka Caffe latte

Babka Caffe latte

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Babka Caffe latte"

Składniki

  • 5 jajek w temp. pokojowej
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 20 dag masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babka Caffe latte

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. Podłużną foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia (ew. wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą). Do miski wbij jajka. Ubijaj mikserem, dodając porcjami cukier. Kiedy piana będzie puszysta i lśniąca, wlej ostudzone masło, zmiksuj, po czym wsyp obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlej aromat waniliowy.

  2. Ponownie zmiksuj (krótko, tylko do czasu, aż się połączą). Ciasto podziel na 3 równe części. Do jednej wsyp kakao, do drugiej – kawę. Każdą z mas dobrze wymieszaj.

  3. Do przygotowanej foremki nakładaj kolejno łyżką masę z kakao, następnie z kawą, a na koniec wyłóż ciasto jasne (nie wygładzaj każdej kolejnej warstwy, dzięki temu utworzą one ciekawy marmurek).

  4. Babkę piecz ok. 60 min (drewniany patyczek do szaszłyków wbity na chwilę w ciasto powinien pozostać suchy). Gotową wystudź na kratce.

  5. Pyszny kawowy lukier!

  6. szkl. cukru pudru utrzyj z 1/4 szkl. mocnego kawowego naparu i łyżką rumu. Posmaruj babkę.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń