Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka Caffe latte"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1320
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25040
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 144
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1320
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25040
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 144
Składniki
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. Podłużną foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia (ew. wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą). Do miski wbij jajka. Ubijaj mikserem, dodając porcjami cukier. Kiedy piana będzie puszysta i lśniąca, wlej ostudzone masło, zmiksuj, po czym wsyp obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlej aromat waniliowy.
Ponownie zmiksuj (krótko, tylko do czasu, aż się połączą). Ciasto podziel na 3 równe części. Do jednej wsyp kakao, do drugiej – kawę. Każdą z mas dobrze wymieszaj.
Do przygotowanej foremki nakładaj kolejno łyżką masę z kakao, następnie z kawą, a na koniec wyłóż ciasto jasne (nie wygładzaj każdej kolejnej warstwy, dzięki temu utworzą one ciekawy marmurek).
Babkę piecz ok. 60 min (drewniany patyczek do szaszłyków wbity na chwilę w ciasto powinien pozostać suchy). Gotową wystudź na kratce.
Pyszny kawowy lukier!
szkl. cukru pudru utrzyj z 1/4 szkl. mocnego kawowego naparu i łyżką rumu. Posmaruj babkę.Źródło: Tina