Do góry

Desery Przepis na:

Barszcz śliwkowy

Barszcz śliwkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 28

Sprawdzony przepis na "Barszcz śliwkowy"

Składniki

  • Po 10 suszonych grzybów oraz śliwek
  • 2 duże buraki
  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Barszcz śliwkowy

Przygotowanie

  1. porcji, czas ok. 70 min; porcja – 270 kcal, cena 1,40 zł

  2. Grzyby oczyść, zalej wodą. W osobnym naczyniu namocz śliwki. Odstaw na kilka godzin. Śliwki i grzyby gotuj osobno do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedź, obydwa wywary pozostaw.

  3. Buraki wyszoruj, ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. ok. 60 min. Wyjmij, obierz, pokrój w słupki. Białą kapustę poszatkuj, zalej wywarami z suszonych grzybów oraz śliwek (ok. 4 szklanki). Gotuj 15 minut na małym ogniu.

  4. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, posiekaj. W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj marchewkę, pokrojone grzyby, buraki i koncentrat. Wlej 4 szklanki wody. Gotuj na małym ogniu 10 min.

  5. Zawartość rondla połącz z gotowaną w wywarach ze śliwek i grzybów kapustą. Całość ogrzewaj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Barszczyk przecedź, podawaj z grzybowymi uszkami.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń