Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Barszcz śliwkowy"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 899
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 79
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2132
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4151
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 899
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 79
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2132
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4151
Składniki
porcji, czas ok. 70 min; porcja – 270 kcal, cena 1,40 zł
Grzyby oczyść, zalej wodą. W osobnym naczyniu namocz śliwki. Odstaw na kilka godzin. Śliwki i grzyby gotuj osobno do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedź, obydwa wywary pozostaw.
Buraki wyszoruj, ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. ok. 60 min. Wyjmij, obierz, pokrój w słupki. Białą kapustę poszatkuj, zalej wywarami z suszonych grzybów oraz śliwek (ok. 4 szklanki). Gotuj 15 minut na małym ogniu.
Obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, posiekaj. W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj marchewkę, pokrojone grzyby, buraki i koncentrat. Wlej 4 szklanki wody. Gotuj na małym ogniu 10 min.
Zawartość rondla połącz z gotowaną w wywarach ze śliwek i grzybów kapustą. Całość ogrzewaj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Barszczyk przecedź, podawaj z grzybowymi uszkami.Źródło: Świat kobiety