Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biszkopt z bitą śmietaną"
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 19
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 786
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2088
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4089
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 19
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 786
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2088
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4089
Składniki
Białka ubij na sztywno, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem, wymieszaj. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 min w temp. 180° C. Wystudź.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój na ćwiartki. Rabarbar i truskawki włóż do rondelka, wlej trochę wody, dodaj cukier. Duś 10-15 minut, aż się rozpadną. Zmiksuj blenderem na mus. Wsyp galaretki i wymieszaj.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzątku. Połowę śmietanki kremówki ubij na sztywno, pod koniec dodając połowę cukru pudru. Dodaj połowę lekko ciepłej żelatyny i jeszcze chwilkę miksuj. Ubitą śmietankę wyłóż na biszkoptowy spód. Wstaw do lodówki do stężenia.
Na to wyłóż tężejący mus rabarbarowo-truskawkowy. Wstaw do lodówki, by masa zastygła. Śmietankę która została ubij z pozostałym cukrem i wymieszaj z resztą podgrzanej żelatyny. Wyłóż na mus i wstaw do lodówki.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 230 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie