Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z kremem i masą krówkową

Biszkopt z kremem i masą krówkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 13

Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z kremem i masą krówkową"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Biszkopt z kremem i masą krówkową

Przygotowanie

  1. Na biszkopt ubij na sztywno 4 białka. Dalej ubijając, dodaj 4 łyżki cukru i 4 żółtka. 4 łyżki mąki przesiej z łyżeczką proszku do pieczenia. Połącz delikatnie z ubitą masą jajeczną.

  2. Prostokątną formę wyłóż pergaminem (lub posmaruj olejem i wysyp bułką tartą). Nałóż przygotowane ciasto. Piecz 15 min w temp. 170 st. Gotowy biszkopt wystudź w formie.

  3. Połowę mleka zagotuj z 3/4 szklanki cukru i opakowaniem cukru waniliowego. W pozostałym mleku rozprowadź po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej oraz 3 żółtka. Wlej na wrzątek, ugotuj gęsty budyń. Przestudź go, mieszając. Zmiksuj z masłem i kilkoma kroplami spirytusu i olejku migdałowego.

  4. 3 łyżeczki żelatyny rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj 4 łyżki cukru. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę, połącz.

  5. Na biszkopt wyłóż krem budyniowy i pół opakowania krakersów. Na krakersach rozsmaruj puszkę masy krówkowej. Następnie rozłóż resztę opakowania krakersów i ubitą śmietanę. Wierzch posyp obficie migdałami w płatkach (10 dag). Odstaw do schłodzenia.

  6. 12 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 280 kcal, cena 2,50 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń