Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z kremem i masą krówkową"
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 155
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 28
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 41
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 155
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 28
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 41
Składniki
Na biszkopt ubij na sztywno 4 białka. Dalej ubijając, dodaj 4 łyżki cukru i 4 żółtka. 4 łyżki mąki przesiej z łyżeczką proszku do pieczenia. Połącz delikatnie z ubitą masą jajeczną.
Prostokątną formę wyłóż pergaminem (lub posmaruj olejem i wysyp bułką tartą). Nałóż przygotowane ciasto. Piecz 15 min w temp. 170 st. Gotowy biszkopt wystudź w formie.
Połowę mleka zagotuj z 3/4 szklanki cukru i opakowaniem cukru waniliowego. W pozostałym mleku rozprowadź po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej oraz 3 żółtka. Wlej na wrzątek, ugotuj gęsty budyń. Przestudź go, mieszając. Zmiksuj z masłem i kilkoma kroplami spirytusu i olejku migdałowego.
3 łyżeczki żelatyny rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj 4 łyżki cukru. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę, połącz.
Na biszkopt wyłóż krem budyniowy i pół opakowania krakersów. Na krakersach rozsmaruj puszkę masy krówkowej. Następnie rozłóż resztę opakowania krakersów i ubitą śmietanę. Wierzch posyp obficie migdałami w płatkach (10 dag). Odstaw do schłodzenia.
12 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 280 kcal, cena 2,50 zł.Źródło: Świat kobiety