Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 12

Sprawdzony przepis na "Bułeczki drożdżowe"

Składniki

  • 2 dag świeżych drożdży
  • 5 dag cukru kryształu
  • 50 dag mąki
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 12
  • 5 dag masła
  • dżem
  • olej
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bułeczki drożdżowe

Przygotowanie

  1. Świeże drożdże pokrusz, włóż do miseczki. Dodaj łyżeczkę cukru, 1-2 łyżeczki mąki oraz około 50 ml letniego mleka. utrzyj starannie, przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstaw na 15-20 minut. W tym czasie zaczyn powinien podwoić swoją objętość.

  2. Przesiej do miski pozostałą mąkę. Dodaj szczyptę soli, resztę cukru oraz cukier waniliowy. Wbij 3 żółtka. Wlej rozpuszczone i przestudzone masło oraz pozostałe ciepłe (ale nie gorące) mleko.

  3. Na koniec dodaj do składników wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Starannie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto (powinno być dość zwarte).

  4. Gdy ciasto przestanie się lepić do rąk i ścianek naczynia to znak, że jest gotowe. Podziel je wówczas na 20 kawałków. Z każdego z nich uformuj w dłoniach placuszek. Nałóż na placuszki po łyżeczce ulubionego dżemu. Uformuj bułeczki, starannie zlepiając ciasto (aby masa nie wypłynęła).

  5. Blachę do pieczenia posmaruj olejem. Porozkładaj bułeczki zachowując odstępy. Posmaruj je z wierzchu olejem. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w temp. 180 st. na złoty kolor (20 minut). Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń