Do góry

Desery Przepis na:

Chrupiące nuggetsy

Chrupiące nuggetsy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28007

Dodano:

Odsłon: 16

Wypróbowany przepis na "Chrupiące nuggetsy"

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 5 dag orzeszków ziemnych
  • 5 łyżek płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso z piersi kurczaka dokładnie umyj, pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw na kilka godzin (minimum 2) do lodówki, by pierś skruszała. Po wyjęciu osusz mięso, posól i oprósz pieprzem.

  2. W osobnych miseczkach umieść roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Orzeszki ziemne drobno posiekaj. Płatki kukurydziane rozdrobnij w moździerzu lub włóż do foliowego woreczka, zawiąż, a potem rozgnieć wałkiem do ciasta. Dodaj do bułki tartej, dokładnie wymieszaj.

  3. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Porcje mięsa panieruj w jajku oraz bułce tartej z dodatkami. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż na rumiano 5-10 minut.

  4. Po wyjęciu chrupiące nuggetsy osącz z nadmiaru tłuszczu na bibule lub ręczniku kuchennym. Podawaj na stół z warzywami.

  5. Ten produkt warto mieć w kuchennej szafce. Przyrządzisz z niego nie tylko szybkie śniadanie z mlekiem lub jogurtem, ale także deser z owocami. Pokruszone płatki możesz zaś dodawać do mięsa mielonego zamiast bułki tartej lub używać jako składnik chrupiącej panierki.

  6. czas ok. 25 min; porcja – 580 kcal, cena 5,50 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń