Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasteczka owsiane z owocami kandyzowanymi"
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 500
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2284
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1025
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 500
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2284
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1025
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane na drobno orzechy, cukier waniliowy, żółtka i pokrojoną na małe kawałki margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto, odkładamy w chłodne miejsce na 30 minut, by odpoczęło.
Z ciasta toczymy dość cienki wałeczek. Dzielimy go na 20 części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą lekko spłaszczamy w dłoniach.
Placuszki smarujemy białkiem na wierzchu i po bokach, a potem oblepiamy płatkami owsianymi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w środku każdego placuszka wyciskamy małe wgłębienie. Do wgłębień wciskamy kandyzowane owoce.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej sztuki około 0,80 złŹródło: Rewia