Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto chałwowe z bezami"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 171
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1052
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 511
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 41
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 171
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1052
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 511
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 41
Składniki
Biszkopty: ubij białka na sztywno, dodaj resztę składników. Oddzielnie upiecz biszkopt jasny i ciemny (po 15 minut w temp. 180°C).
Kremy: połowę mleka zagotuj. Wymieszaj żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i tortową, resztę mleka, cukry waniliowe. Wlej do mleka, ugotuj budyń. Kiedy ostygnie – zmiksuj z masłem. Podziel krem na dwie części. Jedną część zmiksuj z chałwą; drugą – z nutellą.
Biszkopt ciemny posmaruj kremem chałwowym. Rozłóż na niej warstwę bezów. Posmaruj je kremem czekoladowym (z nutellą). Nakryj jasnym biszkoptem. Wstaw ciasto do lodówki, aby zastygło.
Porcje: 20, przygot. 120 min, cena 2,45 zł, kalorie 405 kcal.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Takie jest życie