Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto kruche z mandarynkami"
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 449
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 523
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 812
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 449
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 523
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 812
Składniki
Herbatniczki posmarujmy w szachownicę Stopioną czekoladą.
Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę (najlepiej tortową) przesiewamy z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia i najpierw mieszamy z żółtkami, a potem bardzo delikatnie łączymy z ubitą pianą.
Całość wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą lub mąką ziemniaczaną, prostokątnej formy. Na 15 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Chłodzimy.
Mandarynki osączamy na sicie z syropu, układamy na cieście. Budyń rozprowadzamy syropem z mandarynek, wlewamy do gotujących się dwóch szklanek soku pomarańczowego, chwilę gotujemy.
Mandarynki układamy na cieście, przykrywamy kremem. Na krem wykładamy śmietankę kremówkę ubitą z cukrem pudrem. Przykrywamy herbatnikami, dekorujemy owocami.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 0,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 375 kcal, Białko 11 g: Tłuszcz: 17g, Węglowodany: 71 gŹródło: Rewia