Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z jeżynami"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34612
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 882
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 153
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3774
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34612
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 882
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 153
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3774
Składniki
Utrzyj żółtka z cukrem. W czasie ucierania dodaj 1/3 szklanki zimnej wody. Z białek ubij sztywną pianę. Obie masy połącz i dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto rozsmaruj na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 35 minut. Po upieczeniu biszkopt schłódź.
Budyń zrób według instrukcji. Przestudź go i wymieszaj z sokiem owocowym oraz szklanką i 3 łyżkami wody. Mieszając, zagotuj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Mieszaj przez chwilę, aż krem lekko wystygnie. Dodaj masło w kawałkach i ubij.
Ciasto posmaruj marmoladą i kremem. Na wierzchu ułóż jeżyny i wstaw do lodówki do stężenia. Gdy stężeje, wyłóż lekko ściętą galaretkę, doprawioną marmoladą jeżynową. Wstaw ciasto do lodówki.
Czas przygotowania: ok. 80 min. Cena porcji: ok. 2,50 zł. Kalorie: porcja 197 kcal.
Świeże owoce wykładaj na wierzch ciasta, zanim wylejesz na nie galaretkę. Idealnie sprawdzą się maliny, jeżyny, agrest.Źródło: Na żywo