Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Crumble z morelami, ze świeżym tymiankiem i melisą"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1273
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2915
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1010
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1778
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1273
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2915
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1010
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1778
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Mąkę, masło i mielone migdały włóż do miski i pokrusz palcami. Następnie dodaj cukier, płatki migdałów oraz płatki owsiane i całość ponownie rozkrusz palcami. Powstanie kruszonka.
Szklane naczynie wysmaruj masłem, wsyp morele wymieszane z rodzynkami, tymiankiem i melisą, dodaj garść cukru i delikatnie wymieszaj palcami. Na wierzch owoców równomiernie wyłóż kruszonkę. Piecz 30 minut, aż się zrumieni.
Podawaj lekko ciepłą, na przykład z lodami waniliowymi, a wersji light z gęstym jogurtem naturalnym.
czas przygotowania: ok. 40 minut, dla 4 osóbŹródło: Olivia