Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser z bitą śmietaną i winogronami"
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 54
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 174
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1606
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 54
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 174
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1606
Składniki
Do wypieków i deserów najlepsze są małe winogrona bez pestek.
Białka ubij ze szczyptą soli na pół- sztywno. Następnie, nie przerywając ubijania, do piany dodawaj po porcji cukru pudru oraz opakowanie cukru wanilinowego. Powstałą sztywną pianę delikatnie połącz z żółtkami oraz przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.
Blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nich 6 okręgów o średnicy 12 cm (jeśli używasz cyrkla, rozstaw nóżki przyrządu na linijce na szerokość 6 cm). Porcje ciasta wykładaj na nakreślone okręgi. Blachy z ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 10 min w 200°C, aż staną się złote.
Po wyjęciu z pieca odstaw podpieczone biszkopty na minutę do ostygnięcia. Po tym czasie wyrównaj brzegi każdego placka, przykładając do niego miseczkę lub rondel o zbliżonej średnicy. Jeszcze ciepłe placki zwiń w bardzo luźny rulon na osobnych ściereczkach.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z pozostałym cukrem wanilinowym. Następnie przełóż śmietanę do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskaj na odwinięte ze ściereczki biszkopty, dołóż umyte winogrona i złóż każdy placek na pół.
40 minut, porcja: 268 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie