Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżówka z rodzynkami"
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2201
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 961
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23147
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2201
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 961
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23147
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże. Wlej ok. 1/4 szkl. mleka. Domieszaj czubatą łyżeczkę cukru i tyle mąki, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw go pod przykryciem na 20 minut. Masło stop, przestudź.
Resztę mąki przesiej do dużej miski. Dodaj: pozostały cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka, żółtko, masło, zaczyn i rodzynki. Zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką. Odstaw na godzinę, by wyrosło. Znów je zagnieć.
Formę z kominkiem albo keksówkę natłuść. Oprósz mąką. Nałóż ciasto. Piecz 45 minut w 180 st. Posyp cukrem pudrem.Źródło: Tina