Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fantazja limonkowo-malinowa"
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 86
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1204
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 198
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 86
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1204
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 198
Składniki
Z 2 limonek zetrzeć skórkę, z 3 wycisnąć sok. Masło utrzeć z 25 dag cukru, szczyptą soli i skórką z limonki. Kolejno wbijać jajka. Ucierając, porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać 10 łyżek soku z limonki. Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy (32x39 cm). Piec 25-30 minut w 175°C.
Żelatynę wymieszać z odrobiną wody. Odłożyć nieco malin do dekoracji, a resztę rozgnieść widelcem i wymieszać z 12 dag cukru, jogurtem i 4 łyżkami soku z limonki. Śmietanę ubić na sztywno. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Masę jogurtową połączyć z bitą śmietaną i żelatyną. Tężejący krem rozsmarować na cieście i schładzać 2 godziny. Ciasto udekorować malinami i paseczkami skórki limonki.
Czas przygotowania: ok. 60 minut bez chłodzenia.Źródło: Życie na gorąco