Do góry

Desery Przepis na:

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 161

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Faszerowane bakłażany"

Składniki

  • 3 bakłażany
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki bulguru
  • 2 starte ząbki czosnku
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • ziarenka z 1/2 granatu
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Faszerowane bakłażany

Przygotowanie

  1. Połówki bakłażanów z farszem, posypane ziarenkami granatu wyglądają niezwykle efektownie. Danie najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, by smaki zdążyły się przegryźć.

  2. Bakłażany umyj, dwa z nich przekrój na pół.

  3. Połówki natnij lekko, posmaruj oliwą, posól, popieprz i ułóż na blasze, całego bakłażana nakłuj nożem i także połóż na blasze.

  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 40-60 min.

  5. Obierz warzywo, które piekło się w całości, ze skóry i posiekaj miąższ. 5. Przygotuj farsz. Bulgur zalej wrzątkiem i gotuj 10 min. Odcedź i przestudź.

  6. Wymieszaj z posiekanym miąższem bakłażana, połową pestek granatu, startymi ząbkami czosnku, sokiem i skórką otartą z połówki cytryny oraz kuminem. Dopraw solą i pieprzem.

  7. Przed podaniem wyłóż farsz na upieczone połówki bakłażanów i posyp całość pozostałymi ziarenkami granatu, orzeszkami i świeżą miętą.

    Źródło: Pani

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń