Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faszerowane bakłażany"
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1446
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 211
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1446
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 211
Składniki
Połówki bakłażanów z farszem, posypane ziarenkami granatu wyglądają niezwykle efektownie. Danie najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, by smaki zdążyły się przegryźć.
Bakłażany umyj, dwa z nich przekrój na pół.
Połówki natnij lekko, posmaruj oliwą, posól, popieprz i ułóż na blasze, całego bakłażana nakłuj nożem i także połóż na blasze.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 40-60 min.
Obierz warzywo, które piekło się w całości, ze skóry i posiekaj miąższ. 5. Przygotuj farsz. Bulgur zalej wrzątkiem i gotuj 10 min. Odcedź i przestudź.
Wymieszaj z posiekanym miąższem bakłażana, połową pestek granatu, startymi ząbkami czosnku, sokiem i skórką otartą z połówki cytryny oraz kuminem. Dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem wyłóż farsz na upieczone połówki bakłażanów i posyp całość pozostałymi ziarenkami granatu, orzeszkami i świeżą miętą.Źródło: Pani