Do góry

Desery Przepis na:

Faworki, czyli chruściki

Faworki, czyli chruściki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 15

Przepis wart wypróbowania: "Faworki, czyli chruściki"

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • łyżka spirytusu
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 l oleju
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka i jajko ubij, dodaj sól, cukier, śmietanę, spirytus. Wymieszaj. Dodaj miękkie masło, stopniowo wsypuj mąkę. Wymieszaj i wyrób ciasto ręcznie. Ciasto podziel na 5 części, każdą rozwałkuj cienko na wysypanej mąką stolnicy.

  2. Pokrój na paski szerokości 4 cm, a te z kolei podziel na prostokąty o długości ok. 10 cm, robiąc nacięcie w środku każdego. Przekładaj końce przez nacięcie. Rozgrzej olej, smaż na złoty kolor, wyjmij na pergamin, posyp cukrem pudrem.

  3. CZAS: około godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń