Do góry

Desery Przepis na:

Faworki na piwie

Faworki na piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5587

Dodano:

Odsłon: 2854

Chrupiące i łatwe do zrobienia faworki. Pyszny deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe.

Składniki

  • Mąka pszenna 2,5 - 3 szklanki
  • Cukier puder 1 łyżka
  • Masło 1 łyżka
  • Żółtko jaja kurzego 5 szt.
  • Piwo jasne 0,5 szklanki
  • Spirytus lub wódka 40% 2 łyżki
  • Cukier puder do posypania
  • Smalec lub olej rzepakowy do smażenia
  • Szklanka o pojemności 250 ml do odmierzania.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Faworki na piwie

Przygotowanie

  1. 2,5 szklanki przesianej mąki wymieszać z żółtkami, masłem, piwem, alkoholem i łyżką cukru pudru.
    Zagnieść ciasto, aby miało jednolitą konsystencję i odstawało od dłoni. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć na około godzinę do lodówki lub zamrażarki.

  2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, aby się nie lepiło do wałka.
    Rozwałkowane ciasto pokroić w pasy o szerokości 2,5 - 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego kawałeczka zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie w górę lub w dół jeden koniec, aby powstał kształt faworka.

  3. Faworki smażyć na dobrze rozgrzanej sporej ilości tłuszcz, do czasu przyrumienienia się obu stron.
    Faworki wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  4. Po wystudzeniu faworki oprószyć cukrem pudrem.


    https://www.kuchcikgotuje.pl/2020/01/faworki-na-piwie.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń