Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszkowa rozeta"
Gruszki umyj, wytrzyj do sucha, cienko obierz ze skórki. Przekrój na pół. Usuń środki z pestkami. Wypukłą stronę gęsto ponacinaj (nie docinaj do końca, aby gruszki się nie rozpadły). W miejsca po usuniętych gniazdach nasiennych włóż kandyzowane wiśnie lub maliny.
Z mąki, masła, soli, cukru, żółtek oraz śmietany zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim formę do tarty posmarowaną wcześniej tłuszczem i oprószoną tartą bułką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Upiecz na słomkowy kolor (10–15 minut).
Śmietankę wymieszaj z serkiem homogenizowanym, cukrem, skórką startą z cytryny oraz jajkami.
Na podpieczony kruchy spód wylej masę śmietanową. Ułóż ponacinane wcześniej gruszki formując rozetę. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz jeszcze około 40 minut. Wystudź. Zupełnie zimne ciasto udekoruj listkami świeżej mięty lub melisy oraz malinami.Źródło: Naj
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 16
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 29
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 16
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 29
Składniki
Gruszki umyj, wytrzyj do sucha, cienko obierz ze skórki. Przekrój na pół. Usuń środki z pestkami. Wypukłą stronę gęsto ponacinaj (nie docinaj do końca, aby gruszki się nie rozpadły). W miejsca po usuniętych gniazdach nasiennych włóż kandyzowane wiśnie lub maliny.
Z mąki, masła, soli, cukru, żółtek oraz śmietany zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim formę do tarty posmarowaną wcześniej tłuszczem i oprószoną tartą bułką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Upiecz na słomkowy kolor (10–15 minut).
Śmietankę wymieszaj z serkiem homogenizowanym, cukrem, skórką startą z cytryny oraz jajkami.
Na podpieczony kruchy spód wylej masę śmietanową. Ułóż ponacinane wcześniej gruszki formując rozetę. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz jeszcze około 40 minut. Wystudź. Zupełnie zimne ciasto udekoruj listkami świeżej mięty lub melisy oraz malinami.Źródło: Naj
Przepisy Desery
Desery
Śmietankowe lody o smaku szarlotki.
Desery
Deser galaretkowo - jogurtowy
Desery
Rolada czekoladowa z kremem z bitej śmietany
Desery
Placki z jabłkiem i brzoskwinią
Śmietankowe lody o smaku szarlotki.
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 16
Deser galaretkowo - jogurtowy
Deser przygotowany do popołudniowej kawusi. Deser bardzo prosty w przygotowan...
Odsłon: 76