Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłecznik cesarzowej Sisi"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16729
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 302
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 813
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23061
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16729
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 302
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 813
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23061
Składniki
Winne jabłka obrać, a po wycięciu gniazd nasiennych pokroić w nieduże cząstki (można je – dla lepszego smaku i pięknego aromatu – oprószyć cynamonem).
Masło (margarynę) utrzeć ze szczyptą soli, cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Ucierając, kolejno wbijać do masy jajka.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. Blachę (32 x 39 cm) posmarować tłuszczem.
Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Rozłożyć cząstki jabłek (kupkami), lekko wciskając je w ciasto. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce kuchennej i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Można je też serwować na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
Czas przygotowania: Około 60 minutŹródło: Życie na gorąco