Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Jabłka w cieście"

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 5 kwaśnych jabłek
  • ok. 1 i 1/2 szklanki mleka + 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej (tak
  • by uzyskać odpowiednią konsystencję)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jabłka w cieście

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski i połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka rozdzielić. Żółtka i mleko z wodą dodać do mąki, wymieszać na jednolitą masę (niezbyt rzadką).

  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obrać, pokroić w plastry i usunąć gniazda nasienne. Plastry maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać gorące posypane cukrem pudrem.

  3. Superrada

  4. Kawałki jabłek idealnie nadają się do zapiekania. Można przygotować je także w cieście francuskim. Posyp je lekko cukrem z cynamonem i dobrze sklejaj ciasto przed pieczeniem.

  5. ok. 35 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń