Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jabłka w drożdżowych płaszczykach"
Śniadanie dla osób, którym znudził się tradycyjny omlet czy jajecznica.
Odsłon: 11201
Przepis dnia
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup. Gęsta, konkretna i z moją uko...
Odsłon: 397
Deser dla cukrzyka powinien mieć niski indeks gimniczny, dlatego chcąc go pr...
Odsłon: 135
Jaki jest przepis na dobry rosół? Musi być z pewnością prosty w przygotowaniu...
Odsłon: 2422
Przepis dnia
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup. Gęsta, konkretna i z moją uko...
Odsłon: 397
Deser dla cukrzyka powinien mieć niski indeks gimniczny, dlatego chcąc go pr...
Odsłon: 135
Jaki jest przepis na dobry rosół? Musi być z pewnością prosty w przygotowaniu...
Odsłon: 2422
Składniki
Mąkę, cukier, sól i miękkie masło wkładamy do miski. Drożdże zalewamy letnim mlekiem, wlewamy do miski. Wszystkie mieszamy i wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy na kilka minut. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Rodzynki osączamy z rumu i mieszamy z dżemem lub z powidłami. Tą mieszanką napełniamy środki jabłek.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dość cienki placek i kroimy na 8 kwadratów. Na środku każdego kładziemy jabłko z farszem, rogi ciasta zalepiamy. Ze ścinków ciasta robimy np. kwiatuszki, które przylepiamy w miejsca zlepienia rogów.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 200oC.
<strong>Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej sztuki około 1 zł.</strong>Źródło: Rewia
Przepisy Desery
Desery
Tradycyjne kruche ciasto z truskawkami i kruszonką
Desery
Ciasto serowe z rabarbarem
Desery
Kruszonka
Desery
Ciasto drożdżowe
Tradycyjne kruche ciasto z truskawkami i kruszonką
Przepyszne kruche ciasto z truskawkami i chrupiącą kruszonką . Ulubione , szy...
Odsłon: 10
Ciasto serowe z rabarbarem
Jedna pani drugiej pani… Tak ten przepis dotarł do mnie. Uznałem, że skoro go...
Odsłon: 14