Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowy deser

Jogurtowy deser

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Jogurtowy deser"

Składniki

  • 16 dag orzechowego muesli
  • 10 dag białej czekolady
  • 20 dag naturalnego jogurtu
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 limonka
  • 150 ml kremówki 33 proc
  • 1
  • 2 dag żelatyny
  • melon
  • olej i cukier do foremek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jogurtowy deser

Przygotowanie

  1. Muesli przesyp do miseczki. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Wlej do muesli, wymieszaj i odstaw do namoczenia.

  2. Przygotuj foremki bez dna (obręcze) o średnicy 8 cm. Posmaruj je olejem i posyp cukrem pudrem. Ustaw na tacce. Dno wylep masą z muesli i czekolady.

  3. Jogurt zmiskuj razem z cukrem pudrem. Dodaj skórkę otartą ze sparzonej limonki oraz wyciśnięty sok. Kremówkę ubij na sztywno. Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody. Od razu dodaj do jogurtu, zmiksuj.

  4. Do masy jogurtowej wmieszaj bitą śmietanę. Melon obierz, pozbaw nasion. Z miąższu wydrąż specjalną łyżeczką kulki. Jeśli nie masz łyżeczki, pokrój miąższ w kostkę. Część odłóż do dekoracji, resztę wmieszaj do masy jogurtowo-śmietanowej. Napełnij przygotowane foremki. Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Po wyjęciu usuń obręcze, ozdób ciastka melonem.

  5. Czas ok. 55 min; porcja – 360 kcal cena 2,70 zł.

  6. Chcesz uniknąć grudek w masie jogurtowej? Zadbaj o to, aby żelatyna dobrze się rozpuściła. W tym celu możesz wykorzystać sprawdzony sposób. Rozmieszaj żelatynę w małej ilości zimnej wody. Poczekaj, aż zgęstnieje. Następnie naczynie z żelatyną ustaw w garnku z gorącą wodą. Mieszaj do rozpuszczenia.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń