Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jogurtowy deser"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1063
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 132
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1063
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 132
Składniki
Muesli przesyp do miseczki. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Wlej do muesli, wymieszaj i odstaw do namoczenia.
Przygotuj foremki bez dna (obręcze) o średnicy 8 cm. Posmaruj je olejem i posyp cukrem pudrem. Ustaw na tacce. Dno wylep masą z muesli i czekolady.
Jogurt zmiskuj razem z cukrem pudrem. Dodaj skórkę otartą ze sparzonej limonki oraz wyciśnięty sok. Kremówkę ubij na sztywno. Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody. Od razu dodaj do jogurtu, zmiksuj.
Do masy jogurtowej wmieszaj bitą śmietanę. Melon obierz, pozbaw nasion. Z miąższu wydrąż specjalną łyżeczką kulki. Jeśli nie masz łyżeczki, pokrój miąższ w kostkę. Część odłóż do dekoracji, resztę wmieszaj do masy jogurtowo-śmietanowej. Napełnij przygotowane foremki. Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Po wyjęciu usuń obręcze, ozdób ciastka melonem.
Czas ok. 55 min; porcja – 360 kcal cena 2,70 zł.
Chcesz uniknąć grudek w masie jogurtowej? Zadbaj o to, aby żelatyna dobrze się rozpuściła. W tym celu możesz wykorzystać sprawdzony sposób. Rozmieszaj żelatynę w małej ilości zimnej wody. Poczekaj, aż zgęstnieje. Następnie naczynie z żelatyną ustaw w garnku z gorącą wodą. Mieszaj do rozpuszczenia.Źródło: Świat kobiety