Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karmelowe pierożki"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 218
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 721
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 218
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 721
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
Składniki
Mąkę przesiej, dodaj sól. Uformuj wgłębienie, wlej lekko roztrzepane jajka i oliwę. Wyrób gładkie, zwarte ciasto (ok. 10 minut). Przykryj lekko wilgotną ściereczką, odstaw na 20 minut. Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij prostokąty (wielkości 6x8 cm). Przykryj ściereczką.
Farsz: twaróg utrzyj z cukrem pudrem (możesz dodać więcej cukru, jeśli lubisz słodszy farsz). Nałóż po łyżeczce na każde ciasto. Brzegi zwilż, zlep, formując pierożki. Wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj ok. 10 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, ew. skrop oliwą.
Sos: pomarańcze sparz, zetrzyj skórkę, podziel na cząstki. Cukier stop w dużej patelni. Dodaj masło, stop. Włóż pierogi, podsmaż. Dodaj sok pomarańczowy i skórkę, smaż, aż sok odparuje.
Zwiększ płomień, wlej likier. Gdy zacznie parować, podpal. Gdy alkohol się wypali, wyjmij pierożki. Na patelnię włóż cząstki pomarańczy, podgrzej. Polej pierożki.
Przepis przysłała Sylwia Ładyga z Brzegów</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie