Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karmelowe pierożki"
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 327
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 70
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 1354
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 327
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 70
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 1354
Składniki
Mąkę przesiej, dodaj sól. Uformuj wgłębienie, wlej lekko roztrzepane jajka i oliwę. Wyrób gładkie, zwarte ciasto (ok. 10 minut). Przykryj lekko wilgotną ściereczką, odstaw na 20 minut. Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij prostokąty (wielkości 6x8 cm). Przykryj ściereczką.
Farsz: twaróg utrzyj z cukrem pudrem (możesz dodać więcej cukru, jeśli lubisz słodszy farsz). Nałóż po łyżeczce na każde ciasto. Brzegi zwilż, zlep, formując pierożki. Wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj ok. 10 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, ew. skrop oliwą.
Sos: pomarańcze sparz, zetrzyj skórkę, podziel na cząstki. Cukier stop w dużej patelni. Dodaj masło, stop. Włóż pierogi, podsmaż. Dodaj sok pomarańczowy i skórkę, smaż, aż sok odparuje.
Zwiększ płomień, wlej likier. Gdy zacznie parować, podpal. Gdy alkohol się wypali, wyjmij pierożki. Na patelnię włóż cząstki pomarańczy, podgrzej. Polej pierożki.
Przepis przysłała Sylwia Ładyga z Brzegów</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie