Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kawowy piegusek z czekoladą"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 209
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 55
...ale pyszny.
Odsłon: 119
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 209
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 55
...ale pyszny.
Odsłon: 119
Składniki
Margarynę utrzyj z cukrem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Kiedy masa margarynowa będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj kolejno żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Kawę rozpuść w rumie i odrobinie gorącej wody. Wlej do masy. Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę delikatnie domieszaj do ciasta. Na koniec dodaj czekoladę połamaną na drobne kawałeczki.
Dużą blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 55 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. W tym czasie torebkę z polewą wstaw do kubeczka z gorącą wodą. Poczekaj, aż polewa się stopi. Torebkę otwórz. Wylej polewę na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadź. Odstaw do zastygnięcia, potnij na porcje.
Jeśli chcesz nieco zmienić smak ciasta, zastąp czekoladę rodzynkami albo suszonymi śliwkami pociętymi na drobne kawałeczki.Źródło: Tina