Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kopiec kreta"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Margarynę roztop, wystudź. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier.
Następnie, nie przerywając miksowania, dodaj żółtka, roztopiony tłuszcz oraz mąkę z kakao. Ucieraj, aż wszystkie się połączą. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w temp. 180° C. Wyjmij z formy, wystudź.
Żelatynę zalej 4 łyżkami wrzącej wody, mieszaj aż się rozpuści. Czekoladę posiekaj. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj przestudzoną żelatynę. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.
Obrane banany przekrój wzdłuż na pół, skrop sokiem z cytryny. Ciasto przełóż na talerz. Łyżką wydrąż z niego środek na głębokość ok. pół cm, pozostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta.
Wydrążone kawałki ciasta bardzo drobno pokrusz. Banany ułóż na wydrążonym spodzie biszkoptowym i przykryj masą śmietanową. Łyżką uformuj kopułę (kopiec), posyp okruchami ciasta. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
<strong>: 80 minut. Porcja: 390 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie