Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche babeczki"
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 135
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 635
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 135
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 635
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Składniki
Z przesianej mąki, masła, jajka, cukru pudru i szczypty soli zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Porzeczki myjemy, osączamy. Z podanych składników gotujemy budyń, odstawiamy do wystygnięcia. 200 ml śmietany ubijamy na sztywno. Stopniowo, stale miksując, dodajemy do niej zimny budyń. Krem wstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Natłuszczone i oprószone mąką foremki wylepiamy ciastem. Ustawiamy je na blasze, wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu delikatnie wybijamy ciastka z foremek i czekamy, aż wystygną.
Worek cukierniczy lub torebkę foliową z obciętym rożkiem napełniamy kremem. Krem wyciskamy dekoracyjnie do koszyczków. Na nim rozkładamy porzeczki.
Owoce pokrywamy tężejącą galaretką przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do zastygnięcia. Resztę śmietany ubijamy na sztywno i dekorujemy babeczki.
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej sztuki około 0,50 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki 275 kcal Białko 9,4 g/Tłuszcz 7,7g/Węglowodany 45,3 gŹródło: Rewia