Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche babeczki"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 53
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 95
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 122
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 53
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 95
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 122
Składniki
Z przesianej mąki, masła, jajka, cukru pudru i szczypty soli zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Porzeczki myjemy, osączamy. Z podanych składników gotujemy budyń, odstawiamy do wystygnięcia. 200 ml śmietany ubijamy na sztywno. Stopniowo, stale miksując, dodajemy do niej zimny budyń. Krem wstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Natłuszczone i oprószone mąką foremki wylepiamy ciastem. Ustawiamy je na blasze, wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu delikatnie wybijamy ciastka z foremek i czekamy, aż wystygną.
Worek cukierniczy lub torebkę foliową z obciętym rożkiem napełniamy kremem. Krem wyciskamy dekoracyjnie do koszyczków. Na nim rozkładamy porzeczki.
Owoce pokrywamy tężejącą galaretką przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do zastygnięcia. Resztę śmietany ubijamy na sztywno i dekorujemy babeczki.
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej sztuki około 0,50 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki 275 kcal Białko 9,4 g/Tłuszcz 7,7g/Węglowodany 45,3 gŹródło: Rewia