Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki

Kruche babeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10033

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Kruche babeczki"

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g masła lub margaryny
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • sól
  • tłuszcz i mąka do foremek Krem:
  • 20 g budyniu waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 50 g drobnego cukru
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie galaretki owocowej w jasnym kolorze
  • po 150 g czerwonych, białych i czarnych porzeczek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z przesianej mąki, masła, jajka, cukru pudru i szczypty soli zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

  2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Porzeczki myjemy, osączamy. Z podanych składników gotujemy budyń, odstawiamy do wystygnięcia. 200 ml śmietany ubijamy na sztywno. Stopniowo, stale miksując, dodajemy do niej zimny budyń. Krem wstawiamy do schłodzenia do lodówki.

  3. Natłuszczone i oprószone mąką foremki wylepiamy ciastem. Ustawiamy je na blasze, wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu delikatnie wybijamy ciastka z foremek i czekamy, aż wystygną.

  4. Worek cukierniczy lub torebkę foliową z obciętym rożkiem napełniamy kremem. Krem wyciskamy dekoracyjnie do koszyczków. Na nim rozkładamy porzeczki.

  5. Owoce pokrywamy tężejącą galaretką przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do zastygnięcia. Resztę śmietany ubijamy na sztywno i dekorujemy babeczki.

  6. Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej sztuki około 0,50 zł

  7. Wartość odżywcza jednej sztuki 275 kcal Białko 9,4 g/Tłuszcz 7,7g/Węglowodany 45,3 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń