Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ciasto z jabłkami i wiśniami"
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11474
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 64
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7833
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155027
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1090
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11474
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 64
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7833
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155027
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1090
Składniki
Mąkę przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kawałki masło, jajko i skórkę z cytryny. Zagnieć twarde ciasto i podziel je na trzy części. Dwie części ciasta włóż na godzinę do lodówki, a jedną część na godzinę do zamrażalnika.
W tym czasie przygotuj krem. Utrzyj twaróg z cukrem, sokiem z cytryny, cukrem waniliowym oraz jajkami na gładką masę. Jabłka obierz, poprzekrawaj na połowy i wykrój gniazda nasienne. Wiśnie odsącz z zalewy lub odmroź (usuń pestki).
Ciasto z lodówki rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim tortownicę o średnicy ok. 24 cm. Ukształtuj 3-cm wysoki brzeg.
Rozsmaruj na cieście połowę kremu twarogowego i rozłóż połówki jabłek. Posmaruj resztą twarogu i poukładaj wiśnie. Na wierzch zetrzyj na grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.
Piecz placek w temperaturze 160° C przez ok. 50 minut. Poczekaj, aż ciasto wystygnie w formie, następnie wyjmij je i pokrój na kawałki.Źródło: Na żywo