Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche ciasto z owocami"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3949
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415357
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2537
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3949
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415357
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2537
Składniki
Do przesianej mąki dodaj zimną margarynę, posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka, cukier oraz śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 60 minut.
Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Spód wylep schłodzonym ciastem, nakłuj widelcem. Przykryj arkuszem papieru do pieczenia i rozrzuć kilka garści fasoli. Piekarnik nagrzej do temp. 180° C. Blachę z ciastem wstaw na 5-7 min. Po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz kolejne 5-7 min do lekkiego zrumienienia. Przestudź.
Na podpieczonym cieście równomiernie rozsmaruj dżem pomarańczowy. Ułóż odsączone, pokrojone w plasterki brzoskwinie. Blachę z ciastem wstaw ponownie do piekarnika. Piecz 10 minut. Wyjmij, wierzch posmaruj dżemem morelowym i posyp płatkami migdałowymi.
Ciasto piecz jeszcze 5-8 minut w temperaturze 150° C aż migdały lekko się zrumienią. Wystudź w uchylonym piekarniku.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie