Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lekki krem jeżynowo-porzeczkowy"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 163
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 163
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Umyj owoce, pozbądź się szypułek i gałązek. Odłóż 4 łyżki porzeczek i jeżyn do dekoracji. Przełóż owoce do wysokiego wąskiego naczynia, dodaj cukier i zmiksuj na gładką masę.
Wymieszaj widelcem jogurt w dużej misce. Dodaj do niego zmiksowane owoce.
Dopraw krem miodem (najlepiej wielokwiatowym albo akacjowym, złagodzi smak kwaśnych porzeczek). Jeszcze raz zmiksuj całość albo dobrze wymieszaj.
Wstaw chłodnik do lodówki na 20 minut. Gdy się dobrze schłodzi, przelej do salaterek, dorzuć do każdej porcji łyżkę owoców, możesz też polać łyżeczką miodu. Taki krem jest świetnym deserem, który uwielbiają dzieci. Jeśli podasz go z chrupiącym tostowym pieczywem, będzie znakomitym daniem na śniadanie lub podwieczorek.
Szypułkowanie porzeczek
Trzeba to robić bardzo delikatnie, bo łatwo je zgnieść, a wtedy stracą sok i smak. Porzeczki, podobnie jak truskawki, należy myć, zanim pozbędziemy się gałązek i szypułek, by nie uszkodzić owoców i nie wypłukać soku.Źródło: Olivia