Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lekki krem jeżynowo-porzeczkowy"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8349
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1216
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10079
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4607
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 648
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8349
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1216
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10079
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4607
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 648
Składniki
Umyj owoce, pozbądź się szypułek i gałązek. Odłóż 4 łyżki porzeczek i jeżyn do dekoracji. Przełóż owoce do wysokiego wąskiego naczynia, dodaj cukier i zmiksuj na gładką masę.
Wymieszaj widelcem jogurt w dużej misce. Dodaj do niego zmiksowane owoce.
Dopraw krem miodem (najlepiej wielokwiatowym albo akacjowym, złagodzi smak kwaśnych porzeczek). Jeszcze raz zmiksuj całość albo dobrze wymieszaj.
Wstaw chłodnik do lodówki na 20 minut. Gdy się dobrze schłodzi, przelej do salaterek, dorzuć do każdej porcji łyżkę owoców, możesz też polać łyżeczką miodu. Taki krem jest świetnym deserem, który uwielbiają dzieci. Jeśli podasz go z chrupiącym tostowym pieczywem, będzie znakomitym daniem na śniadanie lub podwieczorek.
Szypułkowanie porzeczek
Trzeba to robić bardzo delikatnie, bo łatwo je zgnieść, a wtedy stracą sok i smak. Porzeczki, podobnie jak truskawki, należy myć, zanim pozbędziemy się gałązek i szypułek, by nie uszkodzić owoców i nie wypłukać soku.Źródło: Olivia