Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lekki krem jeżynowo-porzeczkowy"
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19175
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13002
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1630
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232054
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19175
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13002
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1630
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232054
Składniki
Umyj owoce, pozbądź się szypułek i gałązek. Odłóż 4 łyżki porzeczek i jeżyn do dekoracji. Przełóż owoce do wysokiego wąskiego naczynia, dodaj cukier i zmiksuj na gładką masę.
Wymieszaj widelcem jogurt w dużej misce. Dodaj do niego zmiksowane owoce.
Dopraw krem miodem (najlepiej wielokwiatowym albo akacjowym, złagodzi smak kwaśnych porzeczek). Jeszcze raz zmiksuj całość albo dobrze wymieszaj.
Wstaw chłodnik do lodówki na 20 minut. Gdy się dobrze schłodzi, przelej do salaterek, dorzuć do każdej porcji łyżkę owoców, możesz też polać łyżeczką miodu. Taki krem jest świetnym deserem, który uwielbiają dzieci. Jeśli podasz go z chrupiącym tostowym pieczywem, będzie znakomitym daniem na śniadanie lub podwieczorek.
Szypułkowanie porzeczek
Trzeba to robić bardzo delikatnie, bo łatwo je zgnieść, a wtedy stracą sok i smak. Porzeczki, podobnie jak truskawki, należy myć, zanim pozbędziemy się gałązek i szypułek, by nie uszkodzić owoców i nie wypłukać soku.Źródło: Olivia