Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lekki mus z Granny Smith"
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 68
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 84
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 179
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 113
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 68
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 84
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 179
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 113
Składniki
Umyj jabłka. Obierzcie je wspólnie cienko ze skórki. Przekrój na ćwiartki, pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój jabłka w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Zagotuj w garnku wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć goździki i cukier. Gotuj ok. 2 minut, by syrop przeszedł zapachem goździków, a cukier się rozpuścił. Wrzuć do wrzątku pokrojone jabłka.
Posyp szczyptą cynamonu i wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut, by jabłka zmiękły. Świetny deser na ciepło i na zimno.
Czas przygotowania: 30 minut, 165 kcal, cena porcji: ok. 1,30 zł, dla 4 osóbŹródło: Olivia