Do góry

Desery Przepis na:

Lodowy deser dla dzieci

Lodowy deser dla dzieci

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Lodowy deser dla dzieci"

Składniki

  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru
  • sól
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 20 dag mąki
  • proszek do pieczenia
  • 1/2 l kremówki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • po 12 krążków ananasa z puszki
  • kulek lodów waniliowych i rożków
  • drażetki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Lodowy deser dla dzieci

Przygotowanie

  1. Masło, 15 dag cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli zmiksuj na gładką i puszystą masę. Do każdego jajka dodaj po łyżce mąki, rozmieszaj. Przesiej resztę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia, wszystkie ciasta połącz starannie.

  2. Blachę wyłóż pergaminem, nałóż ciasto. Piecz około 20 minut w temp. 180 stopni. Pozostaw do ostudzenia.

  3. Kremówkę ubij na sztywno z pozostałym cukrem i kakao. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Ostudź, pozostaw do lekkiego stężenia. Dodaj do kremówki. Ubijaj razem jeszcze chwilę.

  4. Tężejący mus rozsmaruj na przestudzonym cieście. Odstaw do lodówki do całkowitego zastudzenia. Gotowe ciasto pokrój na 12 kwadratów.

  5. Na każdym kawałku ciasta ułóż osączony krążek ananasa. Lodowe rożki napełnij waniliowymi lodami. Układaj wafelkami do góry tak, by kulki tworzyły twarze klaunów, a rożki imitowały czapeczki. Używając drażetek cukrowych, ozdób twarze kolorowymi oczkami i nosami.

  6. Ciasto z maślanką

  7. Zmiksuj 300 ml maślanki, 2 jajka i 120 ml oleju. Dodaj 40 dag mąki przesianej z ły- żeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody oczyszczonej. Ciasto wlej do formy. Piecz 60 min w 180 st. Posmaruj musem.

  8. Czas ok. 50 min; porcja – 350 kcal, cena 2 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń