Lody domowe z możliwością modyfikacji o inne składniki. Potrzebny bedzie mikser, maszynka do lodów lub dobrze zmrożone naczynie.
Lody śmietankowe
Składniki
- śmietana kremówka 36% - 500 ml
- cukier puder - 100 gram
- mleko 3,2% - 150 ml
Składniki
- śmietana kremówka 36% - 500 ml
- cukier puder - 100 gram
- mleko 3,2% - 150 ml

Etapy przygotowania
Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy na wolnych obrotach powoli dodając cukier puder. Po 5 minutach dolewamy zimne mleko i dalej miksujemy do połączenia się składników.

Następnie przygotowana masę przekładam do zmrożonej maszynki do robienia lodów w której schładzamy masę jednocześnie napowietrzając ją przez 30 minut. Jeśli nie masz maszynki do lodów możesz zrobić lody za pomocą mocno zmrożonego naczynia i miksera na wolnych obrotach. Czas miksowania jednak musi być znacznie krótszy by nie powstało słodkie masło. Ważne jest by schłodzone naczynie nie pozwalało uwolnić sie powietrzu które masa "łapie" podczas mieszania. Do lodów można dodać bakalie, kakao - w zależności od upodobań.

U mnie lody śmietankowe ze zmiksowanymi truskawkami. Smacznego

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36622

Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
Odsłon: 3443

Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 505

Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2844
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36622

Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
Odsłon: 3443

Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 505

Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2844



Składniki
- śmietana kremówka 36% - 500 ml
- cukier puder - 100 gram
- mleko 3,2% - 150 ml
Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy na wolnych obrotach powoli dodając cukier puder. Po 5 minutach dolewamy zimne mleko i dalej miksujemy do połączenia się składników.
Następnie przygotowana masę przekładam do zmrożonej maszynki do robienia lodów w której schładzamy masę jednocześnie napowietrzając ją przez 30 minut. Jeśli nie masz maszynki do lodów możesz zrobić lody za pomocą mocno zmrożonego naczynia i miksera na wolnych obrotach. Czas miksowania jednak musi być znacznie krótszy by nie powstało słodkie masło. Ważne jest by schłodzone naczynie nie pozwalało uwolnić sie powietrzu które masa "łapie" podczas mieszania. Do lodów można dodać bakalie, kakao - w zależności od upodobań.
U mnie lody śmietankowe ze zmiksowanymi truskawkami. Smacznego