Do góry

Desery Przepis na:

Malinowy mazurek

Malinowy mazurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Malinowy mazurek"

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
  • 16 dag zimnego masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc. Ponadto: 1 słoik dżemu lub marmolady malinowej
  • 10 dag białej czekolady
  • 3-5 łyżek syropu malinowego
  • 1 łyżki masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Malinowy mazurek

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Dodaj pokrojony na małe kawałeczki tłuszcz, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dosyp więcej mąki. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.

  2. Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek i przełóż do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy placek nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 20-30 min w temp. 160°C. Wystudź.

  3. Czekoladę połam na kawałki i włóż do szklanej lub metalowej miski. Postaw ją na garnku z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wody), mieszaj aż się roztopi. Następnie dodaj do niej 3-4 łyżki syropu malinowego oraz masło, wymieszaj.

  4. Pierwszy i drugi placek posmaruj dżemem malinowym i przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj przygotowaną polewą. Gdy zastygnie, wierzch ciasta udekoruj pozostały syropem malinowym.

  5. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 320 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń