Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Malinowy mazurek"
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2411
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4558
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1639
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 500
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2411
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4558
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1639
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 500
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Dodaj pokrojony na małe kawałeczki tłuszcz, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dosyp więcej mąki. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek i przełóż do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy placek nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 20-30 min w temp. 160°C. Wystudź.
Czekoladę połam na kawałki i włóż do szklanej lub metalowej miski. Postaw ją na garnku z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wody), mieszaj aż się roztopi. Następnie dodaj do niej 3-4 łyżki syropu malinowego oraz masło, wymieszaj.
Pierwszy i drugi placek posmaruj dżemem malinowym i przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj przygotowaną polewą. Gdy zastygnie, wierzch ciasta udekoruj pozostały syropem malinowym.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie