Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 16

Sprawdzony przepis na "Muffiny czekoladowe"

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szkl. posiekanej czekolady (do wyboru: mleczna
  • gorzka
  • biała)
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego; do dekoracji np. bita śmietana
  • czekoladowe okrągłe cukierki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Połącz suche : mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do dużej miski, dodaj kakao, cukier puder. Szybko wymieszaj.

  2. W drugiej misce połącz mokre muffinek: mleko i jajko w temperaturze pokojowej, olej i ekstrakt waniliowy.

  3. Do miski z suchymi składnikami przelej mokre i dość „niedbale” wymieszaj drewnianą łyżką, na koniec dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj.

  4. Gotowe ciasto ponakładaj do papilotek umieszczonych w formie do muffin (lub do formy silikonowej) – wygodnie to zrobić np. łyżką do lodów. Foremki napełnij do 2/3 wysokości (wierzch możesz dodatkowo posypać jeszcze drobno posiekaną czekoladą).

  5. Muffinki piecz w temperaturze 185°C (bez termoobiegu) przez około 20-25 minut (sprawdź, wbijając patyczek, czy są upieczone – powinien być suchy).?

  6. Muffinki możesz dodatkowo ozdobić np. śmietaną, kleksem z lukru, białą polewą czekoladową i okrągłymi czekoladkami.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń