Do góry

Desery Przepis na:

Okrągłe ciasto jabłkowe

Okrągłe ciasto jabłkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Okrągłe ciasto jabłkowe"

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 i 1/4 kostki masła
  • 2 jajka
  • mąka na stolnicę. Masa twarogowa: 1/2 kg twarogu
  • pół szklanki kremówki
  • 2 jajka
  • 1/4 cukru kryształu
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 5 jabłek
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Okrągłe ciasto jabłkowe

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier puder przesiej na stolnicę, dodaj masło i jajka. Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią i włóż na kwadrans do lodówki. Zrób masę. Włóż do misy twaróg, śmietanę, jajka, cukier zwykły i wanilinowy. Wymieszaj na gładką masę.

  2. Jabłka umyj i wykrój gniazda nasienne tak, aby owoce pozostały całe. Rodzynki i żurawinę opłucz. Wypełnij nimi otwory po gniazdach nasiennych. Ciasto rozwałkuj na posypanej stolnicy na placek wielkości tortownicy. Przełóż je do formy, a z reszty uformuj wyższą krawędź. Rozłóż na cieście jabłka z nadzieniem, zalej je masą twarogową i posyp migdałami. Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180° C i piecz 45 minut.

  3. Czas przygotowania: 75 minut.

  4. Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 516 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń